Siz Kabuklarınızı Kırabildiniz Mi?

Öğretmen olmak, öğretmek, örnek olmak, yaratmak, farkındalık yaratmak, lider olmak, iyi insan olmak…

Bu bahsettiğim nitelikleri yani bir öğretmende olması gereken özellikleri daha da fazla artırarak sıralayabilirim… “Bizlere öğretmen olarak çok görev düşüyor.” sözü hala kulaklarımda çınlıyor, fakülte yıllarımda bu konuda pek farkındalığım olamadı. Bu görevlerimiz nelerdi?

Biz öğretmenler de gerçek hayatla karşılaşınca yaparak yaşayarak öğrenenlerdeniz ama diğer mesleklerden öğretmenlik mesleğini ayıran en önemli özellik; bu görevin anne ve babalarının en kıymetlisi olan ve hayatının büyük bir bölümünü, saatlerini okulda geçiren hepimizin kıymetlisi öğrencilerimiz…

Örnek olmak bence en önemli özelliklerden biri, örnek olacağım derken peki biz öğretmenler neler yapıyoruz? Role girebiliyor muyuz? Rol mü yapıyoruz? Rol yapmadan da örnek olabilir miyiz? Öğretmenler hiç hata yapmaz mı?

Tabii ki hata yapar öğretmenler de, işte “örnek olmak” kavramı burada devreye giriyor. Hata yaptıysan hatanı kabullen ve hatanı telafi edecek sürece yönteme karar ver ve yoluna devam et. Bir de sabırsız olma, bu bir gelişim süreci. Bu süreçte sen deneyim kazanırken öğrencinin gelişimini de görebiliyorsun. Buradaki en önemli nokta bence, biz öğretmenler öğrencilerimizi kendi bilgi birikimimiz, alışkanlıklarımız, geçmişten getirdiğimiz karakter özelliklerimizin etkisinde yönlendirirken, bizim de geliştiğimizi ve değiştiğimizi onlara gösterebiliyor muyuz?

Öncelikle sen de iyi olduğun ve geliştirmen gereken yönlerini belirle, öğrencilerinle paylaşımda bulunurken kendinden de bahset… Paylaşım ve gelişim eğitim sürecinde etkili iki süreç…Bu süreci kendi meslektaşlarınla da destekleyebilirsin, hepimizin birbirinden öğreneceği çok şey var. Deneyim, deneyim, deneyim…

Bir de tabii ki anne olmak, 5 yaşında ikiz kızım var. Bu annelik beni bayağı büyüttü. Olaylara bakış açım, öğrenciyle ilgili süreçlerde daha etraflıca ve detaylı düşünme yani empati kurma yeteneğimi oldukça artırdı. Kendimi öğrencimin anne babasının da yerine koyabiliyorum artık… Onlar ne hissediyor, beklentileri neler, ben neler yapıyorum, bunları onlara yeteri kadar anlatabiliyor muyum? Öğretmenlik mesleğini tercih etme nedenlerimden en önemlisi, çocukları sevmemdi. Bu mesleğe aktif olarak başladıktan sonra aklımdan çıkmayan tek soru “Peki herkes öğretmenlik mesleğini isteyerek mi seçiyor?” Hepimizin, ailelerin en değerlileriyle biz öğretmenler bir aradayız ve bizlerin temel hedefi onları bilinçli, farkındalığı yüksek, dürüst, akademik anlamda bilgi birikimi olan, kendi tercihlerini yapabilen, doğru kararlar alabilen, yaratıcılığının farkında olan ve bunları ürüne dönüştürebilen, ülkesine ve çevresine olumlu katkı sağlayabilen yani elinden gelenin en iyisini yapabilen bireyler yetiştirmek.

Sihirli güç sizin elinizde… Bunu sakın unutmayın. Siz hala kabuklarınızı kırmadıysanız ise geç değil, istemek ve karar vermek iyi bir başlangıçtır.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Nigah Arıöz
Unvan: Fen Bilgisi Öğretmeni
E-Posta: nigah.arioz@acischools.k12.tr

Fotoğraf: Designed by Freepik

Siz Kabuklarınızı Kırabildiniz Mi?