Ergenler Hakkında 14 Öneri

1. Ergenleri yargılamadan, ONLARIN FİKİRLERİNİ SADECE DİNLEMEK İSTEDİĞİNİZİ BİLMELERİNE İZİN VERİN. Konuşmak onlar için tek yoldur.

2. ULAŞILABİLİR OLUN. Gençler sık sık ağızlarından bir şeyler kaçırırlar ya da tuhaf veya uygun olmayan zamanlarda konuşmak isterler. Her zaman, her yerde dinlemeye hazır olun.

3. AZ SORU SORUN. Ergenin düşündüğü ya da planladığı HER ŞEYİ bilme isteğinize direnin. Biraz güven gösterin; aynısını siz de beklerdiniz.

4. SAVUNMACI DAVRANMAMAYA ÇALIŞIN. Genellemeler yaptıklarında ya da kritik sözler söylediklerinde bunları kişisel olarak almayın. Bu durumlar tartışmak için fırsatlardır.

5. ÖNEMLİ KONULAR HAKKINDA AÇIKSÖZLÜ NASİHATLAR VERİN YA DA DÜŞÜNCELERİNİZİ ANLATIN – Cinsellik, içki ve uyuşturucu gibi. Ancak bunları tekrarlamaktan kaçının. Aldırmaz gibi görünseler bile sizi duymaya ihtiyaçları var ve aslında sizi duyarlar.

6. BAZEN ERGENDEN ÇOK KENDİNİZDEN BAHSEDİN. Tartışılan tek konu olmaktan nefret ederler. Onlara kendi gençlik anılarınızdan ve hatalarınızdan bahsedin.

7. AİLE TOPLANTILARI YAPIN VE TÜM AVANTAJLARINI KULLANIN. Her bireyle kuralları, geceleri sokağa çıkma ile ilgili düşüncelerinizi ve bunun yanı sıra kurallara uymamanın sonuçlarını konuşun.
Anlaşmalar imzalayın, onları uygulamayı deneyin, gerekirse biraz değiştirin, esneklik gösterin.

8. SAMİMİYET GÖSTERİN. Ergenler içlerinde hala çocukturlar; dokunuşlardan ve kucaklamalardan gelen sıcak ait olma duygusuna ihtiyaçları vardır.

9. ÖVGÜ VE OLUMLU DÜŞÜNCELERİNİZİ İLETİN. Hepimiz gibi ergenler de “İyi iş başardın” denmesine ihtiyaç duyarlar. Sadece kendileri oldukları için onları sevdiğinizi bilmeye ihtiyaçları olduğu kadar yapabildikleri için de hissetmeye ihtiyaçları vardır.

10. HER AYRICALIKLA BİRLİKTE ONLARA SORUMLULUKLAR VERİN; unutmayın bu gerçek hayat!

11. ONLARA KARAR VERMEYİ ÖĞRETİN ve verdikleri her kararın sonuçlarını kabul etmelerini, sahiplenmelerini sağlayın.

12. BİLGİYLE UĞRAŞMAYI ÖĞRETİN. Sorunları çözmenin ve bilgiye öncelik tanımanın yanı sıra onlara duydukları ve gördükleri hakkında eleştirel düşünmeyi de öğretin.

13. RAHATLAMAYA VE EĞLENMEYE ZAMAN AYIRIN. Gençler stresle baş etmek için olumlu yollar öğrenmeliler; birlikte vakit geçirmekten zevk almak ömür boyu süren ilişkiler oluşturacaktır.

14. İSTEDİKLERİ ŞEYİ KAZANMALARINI SAĞLAYIN ve istekler ile ihtiyaçlar arasındaki farkı bilin. Anlık memnuniyet hayat becerilerini öğretmez.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Hazal Tuğba Şendil
Unvan: Rehberlik Öğretmeni
E-Posta: hazal.sendil@acischools.k12.tr

Ergenler Hakkında 14 Öneri