Ondalık gösterim konusunda etkinlik planlarken öğrencilerin hayatlarının önemli bir evresine dokunmayı ve günlük hayat örneğiyle severek işlem yapmalarını sağlamayı hedefledik.
Doğum günleri her insan için önemli olmakla birlikte, çocuklar için bambaşka bir anlam ifade ediyor. Onlar kendilerini özel hissettikleri bu güne dair belirli bir bütçe ile sanal market uygulamasını kullanarak kendileri tarafından organize edilmesini istedik. Doğum günlerine gelecek kişi sayısına göre almak istedikleri ürünleri ve ürünlerin miktarlarını hesaplayıp bütçelerine uygun hale getirmeye çalıştılar. Fiyatların neredeyse hepsi ondalık sayılar içerdiğinden, kişi sayısına ve bütçeye göre alınacak miktarlar da değişeceğinden, organizasyon için gerekli süreçte ondalık sayılarla çarpma işlemini yapmaları gerektiğini fark ettiler. Ayrıca ellerinde belirli bir bütçenin oluşu, daha uygun tabiriyle paralarının limitsiz olmayışı, kişi sayısına göre alınabilecek ürün miktarını hesaplarken yuvarlama metodunu kullanmalarına ve tahmin becerilerini geliştirmelerine kapı araladı.
Basit bir organizasyonda bile matematiğe ne kadar fazla ihtiyaçlarının olduğunu, hayatlarının her döneminde, matematiğe dayalı bir iş yapmasalar dahi matematiğin en az okuma yazma bilmek kadar önemli olduğunu fark etmelerini amaçladık.
- Doğum günü partilerinde kullanmak istedikleri malzemelerin listesini hazırladılar.
- Sanal market uygulaması üzerinden listelerindeki ürünlerin fiyatlarını bulup tabloya yazdılar.
- Ürünlerin kişi sayısına göre tutarını ve toplam tutarı ondalık gösterimle işlemleri kullanarak hesapladılar. Hesaplama sonuçlarına göre bütçelerinin yeterli olup olmadığını kontrol ettiler.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Merve Gür
Unvan: Matematik Öğretmeni
E-Posta: Merve.Gur@acischools.k12.tr
Fotoğraf: Designed by xb100 / Freepik