Türkçe Derslerinde Haritayı Kullanmak

Tüm dünyayı bir kâğıt üzerinde görmek ne güzel bir mucizedir aslında… Haritalar yaşadığımız ülkeyi, bilmediğimiz diyarları, hayal edemediğimiz şehirleri gösterdiğinde insanoğlunun aslında ne kadar ufak bir varlık olduğunu düşünmemek de kaçınılmaz oluyor.

Okullar haritaları genellikle ya tarih derslerinde ya da coğrafyada kullanıyor. Oysa harita hayatın içinde…

Türkçe derslerinde okuduğumuz/analiz ettiğimiz her türlü metinde geçen mekânı/şehri/ülkeyi sınıfa poster şeklinde astığımız bir dünya haritasında işaretlemeye çalışıyoruz.

Bu yöntem okuma sırasında hem öğrencilerin gözünde mekânı daha iyi canlandırmasına yardımcı oluyor hem görsel hafıza yoluyla coğrafya bilgisini destekliyor hem de yıl sonunda o dünya haritasını incelediğinde dünyanın farklı yerlerinden ne kadar metin okuduğunu görme şansı veriyor.

Haritayı nasıl kullanıyoruz?

  • Metni (öykü, şiir, masal, roman, …vs.) okurken eğer farklı bir ülke/şehir geçiyorsa öğrencimizden orayı haritada işaretlemelerini istiyoruz.
  • Okuduğumuz metnin yazar bilgisini işlerken o yazarın nereli olduğunu öğreniyor, minik bir kâğıda yazar adını yazıp haritadaki ilgili yere yapıştırıyoruz.

Bu uygulama öğrencilere ders arasında tatlı bir mola olma yanında, sınırsız öğrenme alanı yaratıyor. Üstelik çok da uğraş gerektirmeyen ufak bir dokunuşla çocukların öğrenme kalitesi bir üst seviyeye taşınmış oluyor.

 

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Müge Arviş Karatepe
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: muge.arvis@acischools.k12.tr

Fotoğraf: Designed by Freepik

Türkçe Derslerinde Haritayı Kullanmak