Eğitimin yeri ve zamanı olmuyormuş, değil mi? Bu süreç, bize bunu ispat etti. Milyonlarca öğrenci gerek televizyonlar gerekse çevrimiçi platformlar aracılığıyla eğitimi yakından takip ettiği bir dönemi deneyimliyor.
Yüz yüze temas kuramadığımız uzaktan eğitim sürecindeki derslerde, öğrencilerde merak duygusunu uyandırmak ve onların ilgilerini canlı tutmak ise biz öğretmenlerin en büyük görevi.
Pekiyi Türkçe derslerinde bunu nasıl uygulayabiliriz? Bir sınıf romanı dersini inceleyelim:
Öncelikle sorduğu sorularla öğrencilerin eleştirel düşünmelerini sağlayan öğretmen, sunumlar ile dersi zenginleştiriyor. Dersin çıkış aktivitesi olarak da genellikle bir uygulamadan yararlanıyor. Sınıf romanı dersleri için önerdiğimiz uygulamalardan birisi de “Learning Apps”
Adından da anlaşılacağı üzere, bu bir öğrenim uygulamasıdır. Romanı okuyan öğrencilerin roman karakterlerine ve kurgusuna dair soruları eğlenerek yanıtlayabilecekleri bir bulmaca hazırlamak da bu uygulamada oldukça mümkün! Öğrencilerin bulmacayı çözerken ipucu harfler ve yanıtları hakkında da anında dönüt alabilmeleri ise bu aktiviteyi daha verimli kılıyor.
Şunu biliyoruz:
Bir dersi anlamlı kılan, elbette öğrenmenin üst düzeyde gerçekleşmesidir.
Şunu unutmayalım:
En az bunun kadar önemli olan ise öğrencinin nasıl öğrendiği, öğrenirken sürece ne kadar dahil olduğu ve bundan ne ölçüde keyif aldığıdır. Onları, öğrenme sürecine yüksek bir motivasyonla dahil etmek, bu sürecin en önemli parçalarından biridir.
Sağlıkla, sınıflarımızda buluşabilmek dileğiyle…
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: İnci Demirbağ
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: inci.demirbag@acischools.k12.tr
Fotoğraf: LearningApps.org