Socrative Uygulaması ile Ders Sonu Değerlendirmesi

Uzaktan öğretim sürecinde derste işlenen bir konunun anlaşılıp anlaşılmadığını ölçmenin etkili ve pratik bir yolundan bahsedeceğim: Socrative uygulaması

Socrative uygulamasında çoktan seçmeli, doğru-yanlış ve kısa yanıtlı sorular hazırlayabiliyorsunuz. Bu uygulamanın bir avantajı da değerlendirmenin öğretmenin belirlediği süre içerisinde uygulanabilir olmasıdır böylece belli bir sürenin sonunda öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadığına dair anlık geri bildirim alınabiliyor.

Türkçe dersinde “ses olayları” konusunu işlediğimiz bir dersin sonunda öğrencilere önceden Socrative uygulaması üzerinden hazırladığımız değerlendirmenin linkini ve “oda numarası”nı gönderdik. Çoktan seçmeli ve kısa yanıtlı soruların bulunduğu bu değerlendirmeyle öğrencilerin konuyu ne ölçüde kavradıklarını görmeyi amaçladık.

Öğrenciler, her sorunun sonunda yanıtlarının doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu görebildiler ve yanlış yanıtladıkları soruların doğru yanıtlarını öğrendiler. Biz öğretmenler de değerlendirme tamamlandığında hangi ses olaylarının iyi öğrenildiğini, hangilerininse pekiştirilmesi için tekrar edilmesi gerektiğini aldığımız rapor sayesinde görmüş olduk.

Sonuçta öğrenciler kendi öğrenmelerine dair hızlı bir dönüt alırken biz de aldığımız raporlar üzerinden eksiği olan öğrenciler için farklı uygulamalar (etütler) yapma fırsatı bulduk. Tüm şubelerde zorlanıldığını gördüğümüz bazı sorular için de bir sonraki haftaki dersimizde kısa bir tekrar çalışması planladık.

Bu linke tıklayarak siz de kendi dersleriniz için ders sonu değerlendirmeleri oluşturabilirsiniz: https://b.socrative.com/teacher/#launch

Öğretmen, hazırladığı quizi seçerek “next” butonuna basıp değerlendirmeyi başlatır.

Öğrenciler, öğretmenin gönderdiği oda numarasını girdikten sonra quize başlarlar.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Seren Kaya Morgül
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: seren.kaya@acischools.k12.tr

Fotoğraf: Socrative

Socrative Uygulaması ile Ders Sonu Değerlendirmesi