11 Şubat günü uluslararası bilimde kadın ve kız çocukları günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün 2015 yılında BM tarafından kadınların, kız çocuklarının bilim alanındaki çalışmalara tam ve eşit şartlarda katılmalarının sağlanması için ilan edilmiş.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi ve özellikle kız çocuklarının STEM alanlarını daha fazla seçmesi için rol model olabilecek kişiler tarafından yüreklendirilmeleri etkili olacaktır. Bu düşünceyle bu sene okulumuzda cinsiyet eşitliğini STEM alanları seçiminde destekleyecek bir söyleşi planladık.
Söyleşi için lisemizden mezun olup, üniversitede STEM alanlarını seçmiş olan kız öğrencilerimizle iletişime geçerek söyleşi için davet ettik. Mezunlarımız içinde üniversitede okumakta olanların yanısıra, mezun olup iş dünyasına katılmış olanlar da vardı.
Söyleşimize “Science for All” buluşmalarının hepsinde olduğu gibi okulumuzun veli, öğrenci, öğretmen, çalışan tüm bireylerini davet ettik. Çevrim içi eğitim süreci, kolay katılım sağlanması nedeniyle avantaj sağladı. Bu söyleşiye, ilkokul-ortaokul ve lisedeki tüm velilerimizi davet etmek için okulumuzun sosyal medya hesaplarından söyleşi davetini içeren bir afiş yayınladık.
Söyleşide moderatörlük yapması için 7. Sınıf öğrencilerimizden bilime meraklı iki kız öğrencimizi seçtik. Söyleşi öncesi bu iki öğrencimizle buluşarak bir söyleşi planı ve içerik oluşturduk. Moderatör öğrencilerimizle birlikte sunum içeriğinde, bu günün amacı, istatistiksel veriler, kadın ve kız çocuklarının STEM alanlarında daha az varlık göstermesine neden olan sebeplerden bahsedecek şekilde slaytlar oluşturduk. Ardından da tarih boyunca bilim alanındaki çalışmaları ile ilham vermiş kadın bilim insanlarına yer verdik. Bu bilim insanları arasında Marie Curie, Rosalind Franklin , Canan Dağdeviren, Özlem Türeci gibi bilim insanlarını kısaca andık. Çevrim içi söyleşinin katılanlar için de interaktif olması için sunumumuzun içerisine chat alanında yanıtlanabilecek tahmin soruları ekledik.Moderatör öğrencilerimizin bilgilendirme paylaşımları sonrası konuklarımızla sohbet için sorular oluşturduk.
Söyleşiye katılan mezun konuklarımız; Tıp, Kimya Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Matematik alanlarında okumakta ya da mezun olmuş kişilerdi. Söyleşimiz başladığında öncelikle moderatör kızlarımız konuklarımızı tanıttı. Ardından söyleşinin amacını, içeriğini, önemini ve istatistikleri paylaştılar. Kadınların ve kız çocuklarının STEM alanlarında daha az varlık göstermesinin nedenlerini, katılımcı konukların da chat ekranına yazdıkları görüşleri ile birlikte paylaştılar. İlham veren kadın bilim insanlarından sonra kendi lisemizin mezunlarına sorularını yönelttiler.
Konuklarımıza Sırayla Aşağıdaki Soruları Yönelttiler;
• Sizin STEM alanlarını seçmenizde etkili olan, sizi bu alana yönlendiren nedir?
• Üniversite yaşantınızda cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldınız mı ya da böyle bir gözleminiz oldu mu?
• Sizin okuduğunuz alanda kadın-erkek oranı nasıl? Oran düşükse bunu neye bağlıyorsunuz?
• Bölümünüzde kadın oranı düşüklüğü varsa bu size nasıl yansıdı?
• Kadınların STEM Alanlarında daha fazla varlık göstermesi için neler yapılabilir?
• Kimlere ne gibi sorumluluklar düşüyor?
• Toplumda nelerin değişmesi gerekiyor?
Sorularımıza söyleşi konuklarımızın verdiği cevaplar ve katılımcıların da dahil olması ve soruları ile devam ettik.
Çok keyifli ve katılımı bol bir sohbet oldu. Bu söyleşinin özellikle kız öğrencilerimizin STEM alanlarını seçmesinde varsa önyargılarının kırılması ve yüreklendirmelerinde önemli bir rolü olacağına inanıyoruz. STEM alanlarını seçmiş kadınların deneyim paylaşımları, seçtikleri alanlardaki başarıları ve tavsiyeleri arkadan gelecek nesillerin de bu alanlara yönelmesinde etkili olacak. Okullarda cinsiyet eşitliğini güçlendirecek adımların atılması ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması için birçok kişi ve organizasyona farklı görevler düşüyor. Biz öğretmenlerin bu alanda yaptığı ve yapacağı çalışmaların ise paha biçilemez olduğuna ve bu tür organizasyonları arttırmak gerektiğine inanıyoruz.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Gökben Baykal
Unvan: Fen Bilimleri Öğretmeni
E-Posta: gokben.baykal@acischools.k12.tr
Fotoğraf: …