Bir STEM projesi olan bu çalışmanın amacı katı basıncının kuvvet ve yüzey alanı ile ilişkili olduğunu günlük hayat bağlantısı ile keşfetmektir. Bu amaçla öğrencilerden STEM adımlarını takip ederek kendi ayakkabılarını tasarlamaları istenir. Çalışma, Covid-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim sürecinde uygulanmış ve öğrenciler bireysel olarak çalışmışlardır. Çalışma 2 hafta, haftada 4 ders olarak uygulanmıştır.
Tüm çalışma boyunca problemi belirleme, keşfetme, tasarım, yaratma, test etme ve yeniden düzenleme olan mühendislik adımları uygulanmıştır. Çalışmanın genel akışı aşağıdaki şekildedir:
1. Adım: Problemi İncele: Bu adımda öğrenciler ‘neden ayakkabı giyeriz?’ sorusunu araştırır, geçmişten günümüze ayakkabının tarihi ile ilgili bilgiler edinerek gelişen teknoloji ile ayakkabı kullanımının da nasıl değiştiğini içeren
2.Adım: Araştır: Bu bölümde ayağın genel yapısını, ayakkabı tasarımı yaparken nelerin önemli olduğunu, iyi bir ayakkabıda olması gereken özellikleri araştırırlar. Bu adımda amaç tasarlayacakları ayakkabıda nelere dikkat edeceklerini ve nasıl tasarlayacaklarına dair bilgiler elde etmeleridir.
3.Adım: Tasarım: Kışlık ve ayağı saran bir ayakkabı için tasarım çizimini yaparlar. Bu amaçla belirlenen sınırlamalar şu şekildedir:
– Materyal: Tamamen geri dönüşüm malzemesinden olmalıdır.
– Kalıp: Ayakkabı tabanı giyilecek ayağın tabanına uygun olmalı ve her iki ayak için tasarlanmalı
– Tasarım: Tasarımın ayakkabı olduğu çizim üzerinden anlaşılmalıdır.
– Topuk: Topuk yüksekliği 4 cm olmalıdır.
– Dayanıklılık: Yürüyerek 2m, koşarak 4 m, zıplayarak 2 m mesafeye dayanıklı olmalıdır.
Tüm bu beklentiler göz önünde bulundurularak Sketch Book programıyla çizimler yapılır.
4.Adım: Yaratma: Tüm sınırlılıkları göz önünde bulundurarak öğrenciler modellerini oluştururlar. Bu aşamada tüm öğrenciler kameralarını çalışma alanını görecek şekilde açarlar. 3 ders boyunca tasarımlarını kameraların karşısında tamamlarlar.
5. Adım: Test Etme: Tamamlanan ayakkabı modellerini test etmeden önce her öğrenci kendi katı basıncını hesaplar. Daha sonra dayanıklılık beklentilerini test eder ve her aşamayı tek tek video ile kaydeder.
Test videosu: https://youtu.be/nHw920tF_Vo
6. Adım: Yeniden Düzenleme: Test aşamasından sonra kitapçıkta yer alan bölümde kendini değerlendirir. Tasarımını tekrar düzenlemesi için neler yapması gerektiğine karar verir.
Çalışma bittikten sonra öğrenciler tasarımlarını arkadaşlarına tanıtmak amacıyla CANVA programını kullanarak afiş hazırlar. Tasarladıkları ayakkabının özelliklerini, fiyatını, neden tercih edilmesi gerektiğine dair kısa bir sunum yaparlar. Böylece uzaktan eğitim sürecinde sunum becerilerini kullanmalarına da katkı sağlanmış olur.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Deniz Cemre Cimbar
Unvan: Fen Bilimleri Öğretmeni
E-Posta: cemre.cimbar@acischools.k12.tr
Fotoğraf: …