Bilim ve Teknoloji haftası disiplinler arası bir yaklaşımla Fen, Matematik ve ICT öğretmenlerimizin birlikte planlayıp, hazırladığı etkinliklerle dolu bir haftadır. Bilim ve teknoloji ile ilgili bir çok etkinliği hafta boyunca farklı zamanlarda öğrenci, öğretmen ve velilerimizle buluşturmayı hedeflediğimiz bir organizasyondur. Planlama ve hazırlık sürecinde bu alanlara ilgisi olan tüm kulüp öğrencilerimiz ve diğer öğrencilerimiz bu sürecin başından sonuna kadar sorumluluk alarak haftanın organizasyonuna destek olurlar. Haftadan beklentiler ve sorumluluk almak isteyen öğrenciler mini bir anketle belirlenir. Okulun tüm üyelerini de içine alacak farklı etkinlikler planlarken bir yandan da diğer derslerin de disiplinler arası bir yaklaşımla hafta boyunca bilim ve teknoloji ile ilgili kavram ve konuları derslerinin içine katması hedeflenir. Her yıl okulda gerçekleştirdiğimiz bilim ve teknoloji haftasını bu sene çevrim içi olarak gerçekleştirdik.
Haftaya , Pazartesi günü sabah sohbetinde toplu bir açılış ile başladık. Okulda fen öğretmenlerinin yaptığı, evde yapılamayacak eğlenceli kimya deneylerinin videosu, teknolojinin gelişimine dair bir video ve eğlenceli Matematik soruları ile haftanın açılışını yaptık.
Hafta boyunca sabah sohbetlerinde; velilerimizi dahil ettiğimiz video çekimleri, “Süper Ay” sunumu, origami, kriptoloji, yapay zeka, robot teknolojileri , evden öğrenci deneyleri gibi bilim ve teknolojiye dair farklı konularda sabah sohbetleri ile her yeni güne başlangıç yaptık.
Hafta boyunca öğrencilerimizi STEM alalarından profesyoneller ile buluşturmak da önemli bir hedefimizdi. Kendi alanında uzman olan konuklarımızla aşağıdaki söyleşileri gerçekleştirdik.
• Bilimin Dili Matematik
• Sağlığımız, Aşı ve İlaçlar
• Gündelik Hayatta Matematik
• Bilim Okuryazarlığı
• 21.Yüzyılda:Mühendislik:Zorluklar ve Fırsatlar
Haftanın bir diğer etkinliği ise öğrenci proje sunumlarıydı. Sene boyunca Fen, Matematik ve ICT derslerinde gerçekleştirilen projeler ve gün sonunda gönüllü öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz proje çalışmalarının ürünlerini öğrencilerimiz birbirleri ile paylaştılar. 3 Farklı oturumda 25 farklı konuda öğrenci sunumları planlandı. Okuldaki tüm öğrencilerimize tüm projelerden ilgi alanlarına göre katılmak istedikleri sunumları belirlemeleri istendi. Öğrenciler, katıldıkları sunumlar esnasında öğrendiklerini ve arkadaşlarına olan dönütlerini MS forms linki üzerinden bizlerle paylaştı. Her öğrenci 3 farklı akran sunumu izleyerek seçtiği konuda bilgi edinme ve arkadaşına dönüt verme fırsatı buldu. İlk kez çevrim içi olarak gerçekleştirdiğimiz bu paylaşım, hem keyifli hem de öğretici bir etkinlik olarak haftanın en önemli paylaşımları arasında yerini aldı.
Bu hafta kapsamında derslerimiz içinde de haftanın anlam ve önemine uygun çalışmalar gerçekleştirildi. Sanat dersinde, bilim ve teknoloji haftası’nda arka plan olarak kullanmak üzere her öğrenci kendi logosunu tasarladı. ICT derslerinde, tarihten günümüze bilim insanlarının hayatları videolaştırıldı. Fen derslerinde, birbirinden farklı ev deneyleri gerçekleştirildi. Matematik dersinde kaçış oyunları oynandı. Türkçe dersinde biyografi konusu işlenirken, Türk Astrofizikçi, Dilhan Eryurt’un biyografisi incelendi.
Keyifli, öğretici ve dolu dolu geçen bu haftanın sonunda öğrencilerimize uyguladığımız haftayı değerlendirme anketi ile öğrenci geri bildirimlerini aldık. Önümüzdeki sene bilim ve teknoloji haftasını planlarken bize yol gösterici olacak olan bu geri bildirimler çok kıymetli. Haftanın planlanmasında ve yürütülmesinde sorumluluk alan tüm öğrencilerimizle sertifikalarını paylaşarak haftamızı sonlandırdık. Önümüzdeki sene yüz yüze gerçekleştirmeyi ümit etsek de çevrim içi olarak da haftamızı kutlamanın mutluluğunu da hep beraber paylaştık.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Gökben Baykal
Unvan: Fen Bilimleri Öğretmeni
E-Posta: gokben.baykal@acischools.k12.tr
Fotoğraf: …