Dansta Matematik

Herkesin düşüncelerinden arındığı, kendini bulduğu bir ilgi alanı vardır hayatta. Benimki de dans. Gerek Trakyalı oluşum gerek müziğe karşı sevgim ile küçüklüğümden beri dans etmeyi çok sevmişimdir. Bunu üniversitede de devam ettirip, dans kurslarına gittim ve gösterilere katıldım. O zamandan beri hep hayalimde olan hayatta en sevdiğim iki şeyi birleştirmek istedim: dans ve matematik.

Bu hayalimin bir öğrencimin dansa olan tutkusu ve matematiğe olan ilgisini arttırmak isteğiyle gerçekleşeceğini o zamanlar bilemezdim. O hayalimin gerçekleştiği zamanki mutluluğumu burada paylaşmadan edemedim.

5.sınıflarda örüntü konusunu işlemiştik ve plan toplantısında değerlendirme yapıyorduk. Bu sırada aklımıza bir fikir geldi. Her şeyin içinde aslında matematik var diyorduk. Neden dansın içinde olmasın diye düşündük. Hemen dans öğretmenimiz ile konuşarak bir “Danstaki Matematik” söyleşini yapmaya karar verdik. Amacımız öğrencilerimizin matematiğe karşı olan algısını iyileştirmek, matematiğin sadece kâğıt ve kalem kullanılarak yapılmaktan ibaret olmadığını göstermekti. Müzikte notalardan kesirlere, dansta koreografi ve figürlerden örüntü ve açılara doğru birçok alanda aslında matematiğin ne kadar içimizde olduğunu hissettirmekti.

Dans öğretmenimiz sayıların belirli aralıklarla ilerlemesi gibi danstaki figürlerin de aynı düzende ve kuralda ilerlemesinin estetiği oluşturduğundan bahsetti. Sadece örüntünün değil, dansın güzel gözükmesi ve hareketliliğin devamının sağlanması açısından geometrik şekillerden de faydalandıklarını söyledi. Bunun üzerine bir dans videosu izleterek, öğrencilerimize konuştuklarımız üzerinde sorular sorarak örüntüyü ve simetriyi fark ettirmeyi sağladı.

Bu konuşmalar olurken öğrenciler söyleşi sonunda onları nasıl güzel bir sürpriz beklediğini farkında değildiler. Söyleşinin belki de en anlamlı kısmı buydu. Ne anlatırsak anlatalım öğrenciler onu deneyimlemediği ve içinden anlamlandıramadığı sürece bazı şeyler unutuluyor. Bunun için sonunda üniversitede dans gösterimde olan hareketlerin müziğe göre tekrar ettiği örüntüden oluşan dans gösterisini öğrenciler ile birlikte yaptık. Müzik ilerledikçe ve hareketler tekrar etmeye başladıkça öğrenciler daha iyi yaptılar. Yüzlerindeki o mutluluğu ve onların o coşkusunu gördükçe bir kere daha” iyi ki öğretmenim” dedim.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Gökçe Uzun
Unvan: Matematik Öğretmeni
E-Posta: … 

Fotoğraf: Ulaş Beşoklar 

Dansta Matematik