Tadı Damağımızda Kaldı

Asıl bir işi yaparken, yaşarken öğrenirsiniz ya… Bu da öyle bir şey!

Düşünün ki yeni bir şey okuyacaksınız, okurken üzerinde düşünüp konuşup analiz edeceksiniz… Sınıftasınız ama ne kadar uzaklara gidip hayaller kuracaksınız yaşama dair? Öğrencilerimizle birlikte okuduk öyküleri, birlikte hayaller kurduk sınıfta… Sonra paylaştık düşüncelerimizi, umutlarımızı…

Kimi zaman bir öykü kahramanıydı, kimi zaman bir sokak adıydı bizi düşüncelere salan… Yazdık uzun uzun, hissettik kahramanın yaşadıklarını yüreklerimizde.

Savaş yıllarıydı belki de “Kaymaklı Tavukgöğsü” öyküsünde bizi düşündüren. Bir babanın, hasta oğluna almak istediği tatlıydı kimi zaman. Oğlu istemişti işte, günlerdir yemek yemeyen oğlunun canı çekmişti, ne yapsın… İşte hep birlikte sevindik buna! Ne güzeldi, evet babanın parası da yetmişti. Hep birlikte sevindik mutlu sona. Sanki bir baba, sanki bir çocuktuk o an. Bu mutluluğu yaşadık gönülden. Sınıfta öykümüzü okuduktan sonra hep birlikte tattık “kaymaklı tavukgöğsü” tatlısını. Yaşadık ve hissettik tüm kalbimizle…

Çoğu zaman, okuduğumuz kitaplarda değişik karakterlerle karşılaştık. Neyi sevip sevmediklerini öğrendik. Biz de tatmak istedik, “LataŞiba” kitabının, sevimli yarasasının sevdiği zencefilli kurabiyesini. Farklıydı tadı ama tekrar tekrar yemek istedik hatta tarifini alıp evde yapmak isteyenler bile oldu.

Başka neler neler öğrendik? “1970’li yıllarda dahi İstanbul’un hemen her mahallesinde kış gecelerinde, zifiri karanlıktaki ıssız sokaklarda “Booozaaa!” diye bir ses yükselirdi.” diye başlayan bir gezi yazısını okuyup bozanın nasıl yapıldığını, ne zamandan beri üretildiğini öğrenmek için ta Osmanlı Dönemi’ne kadar gitttik. Gittik ama giderken de elimiz boş dönmedik. Sınıfta deneyimledik boza ile tarçının eşsiz tadını. İlk defa boza içenler mi dersiniz, sonrasında çok ünlü Vefa Bozacısı’na gidenler mi dersiniz?

Asıl bir işi yaparken, yaşarken öğrenirsiniz ya… Biz de tadarak öğrenmeyi yaşadık sınıflarımızda.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Tülay Şahin
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: tulay.sahin@acischools.k12.tr 

Fotoğraf: … 

Tadı Damağımızda Kaldı