Bir Japon Şiir Türü “Haiku”

2021-2022 eğitim öğretim yılında 3. sınıf öğrencilerimizle Türkçe derslerimizde kazanımlarımızı uygularken çeşitli etkinlikler yapmaya da devam ediyoruz. Yaptığımız etkinliklerle hem öğrenilen bilgiyi pekiştiriyor hem de eğlenerek öğrenmeye devam ediyoruz.

3. Açı Dönemi’mizde ise Türkçe konularımız arasında “şiir” vardı. Örnek şiirler inceleyip şiir türünün özelliklerini ve yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik. Öğrencilerimiz önce kendi şiirlerini yazdılar ve yazdıkları şiirleri arkadaşları ile paylaştılar. Şiiri duygu ve duyularımızdan esinlenerek yazdığımızı, yazdığımız metinlerden ve hikayelerden ne kadar farklı olduğunu gördük.

Sıra geldi Haiku’yu tanımaya. Japon şiir türlerinden biri olan Haiku üçüncü sınıf öğrencilerimiz için yeni bir kavramdı. Önce Haiku’nun ne olabileceğini tahmin etmeye çalıştık. Beyin fırtınası yaptık ve aklımıza gelenleri not ettik. Beyin fırtınası yaparken aldığımız notlar arasında “Japonca” da vardı. Öğrencilerimiz bu kavramın Türkçe olmadığını Japonca olduğunu kısa sürede keşfettiler. Ardından Haiku şiir türüne yazılan örnekleri inceledik ve özelliklerinin neler olabileceği üzerine konuştuk.

İncelediğimiz şiir örneklerinden biri:
çük bir çiçek
Baharda çiseleyen
Yağmura baktı.

Örnekte de olduğu gibi Haiku’nun kısa yazıldığını; üç dizeden oluştuğunu, on yedi hecelik bir Japon şiir türü olduğunu öğrendik.

Haiku’yu tanıdıktan sonra öğrencilerimiz konularına kendilerinin karar verdikleri Haikularını yazdılar.

Haiku’nun kurallarına uygun, kimisi doğa, kimisi okulumuz, kimisi hayvanlar ile ilgili çeşitli şiirler yazdı. Yazdığımız şiirlerin temasına uygun taşlara çizimlerini yapıp, renklendirdiler. Yazdığımız şiirleri arkadaşlarımızla değiştirerek Haiku kriterlerine uyup uymadığını değerlendirdik. Daha sonra panolarımıza şiirlerimizi astık, boyadığımız taşlarımızı panolarımızın altında arkadaşlarımıza sergiledik.

Yapılan bu çalışmalarla sadece şiiri değil, Japon sanatı olan Haiku’yu da öğrendik. Öğrencilerimiz bu etkinliklerle hem eğlendiler hem de öğrendiler.

Sağlıkla kalın…

 

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Lerna Tarakciyan
Unvan: Sınıf Öğretmeni
E-Posta: lerna.tarakciyan@acischools.k12.tr

Fotoğraf: …

Bir Japon Şiir Türü “Haiku”