Öğrenme Tiplerine Göre Matematik Öğrenimi

“Öğretmenim, ben böyle gözümde canlandıramadım, şeklini çizer misiniz?”, “Öğretmenim, şu konuyu bir türlü hatırlayamıyordum konuyla ilgili bir video izledim, artık çok rahat hatırlıyorum.”, “Öğretmenim küpün alanını ben bir model ile gösterebilir miyim?”

Öğrencilerimizden zaman zaman bu tarz cümleler duymuşuzdur. Her birimizin öğrenebildiği araç birbirinden farklı olabilir. Kimimiz gördüğümüz resimleri, izlediğimiz videoları kolayca hatırlarken; kimimiz de deneyerek, yaşayarak daha rahat öğreniriz. Öğrenme tiplerine uygun gerçekleştirilen deneyimler hem öğrenmenin kolaylaşmasına hem de kalıcı hale gelmesine yardımcı olur.

Derslerimizde sık sık farklılaştırılmış öğrenme tekniklerine yer vererek öğrencilerimizi desteklemeye çalışıyoruz. Matematik dersinde Kesirlerde Toplama ve Çıkarma İşlemi konusuna giriş yaparken öğrencilerin 5.sınıftan hatırladıkları bilgileri tekrar ederek üzerine yeni bilgiler eklemeliydik. Bu dersin tasarımını öğrenme tiplerine göre farklılaştırabileceğimiz materyallerle zenginleştirdik.

Öncelikle öğrencilerimizden öğrenme tiplerini belirleyebilmeleri için https://www.mentalup.net/blog/ogrenme-stili-testi sayfasındaki testi çözmelerini istedik. Her öğrenci verdiği yanıtlara göre Görsel, İşitsel veya Dokunsal Öğrenen olarak öğrenme stilini belirledi. Ardından her öğrenmen tipine göre farklılaştırdığımız kitapçıkları dağıttık.

Görsel Öğrenenler aşağıda görüldüğü gibi, kesir modellerini boyayarak toplama ve çıkarma işlemlerini yaptılar.

İşitsel Öğrenenler bir video izleyerek konuya çalıştılar.

Dokunsal Öğrenenler ise kesir bloklarından faydalanarak konuya çalıştılar.

Ardından tüm öğrenciler ortak olan alıştırmaları çözerek öğrendikleri bilgileri pekiştirdiler.

Çalışmanın ardından öğrenciler ile yaptığımız dönütte öğrenciler daha iyi öğrenebildikleri stille çalışmanın onların hem daha iyi hissettirdiğini hem de öğrenmelerini kolaylaştırdığını aktardı. Öğrencilerimizden bu olumlu dönütleri aldıktan sonra farklılaştırılmış çalışmaların önemini bir kez daha görmüş olduk.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Ece İzciler
Unvan: Matematik Öğretmeni
E-Posta: ece.izciler@acischools.k12.tr

Fotoğraf: …

Öğrenme Tiplerine Göre Matematik Öğrenimi