Aklımızın Demirbaşları: Kitaplar

Ünlü İngiliz yazar George Orwell “İnsanın tekrar tekrar okuduğu, aklının demirbaşları arasında yerini alan ve hayata bakış açısını değiştiren kitaplar vardır; göz atıp asla baştan sona okumadığı, bir hafta sonra unuttuğu kitaplar da.” der. Biz de bu sözden yola çıkarak öğrencilerimizin kitap okumanın sadece bireysel bir süreç olmadığını, başkalarıyla da paylaşımlar yaparak bu kişilerin kitap okuma deneyimlerini, ortaokul yıllarında okuyup da unutmadıkları kitapları öğrenebilecekleri ortamlar hazırlamaya çalıştık.

Öğrencilerimiz, tatilde yaşlarına uygun romanlar okudular. Öğrencilerimizle dersin başında okudukları kitabın konusu, kitaptaki ana karakterlerin özellikleri, kitabın sonunda ne olduğu ve kurgu içerisinde kitabın sonunu beğenip beğenmediklerini düşünüp okudukları metinden dayanak(lar) da göstererek eleştirel düşünme becerilerini destekleyecek soruların olduğu bir çalışma yaptık. Bundan sonraki aşama ise dersin en anlamlı ve keyifli aşamasıydı.

Öğrencilerimiz dersin başında verdiğimiz çalışma kâğıdının arkasındaki soruları, okulda istedikleri kişilere sordular. Öğrencilerimizin başlıca görüştükleri kişiler ise mutfak görevlileri, güvenlik görevlileri, kat görevlileri, okul hemşiremiz ve karşılarına çıkan dil öğretmeni olmayan diğer branş öğretmenleri oldu.

Gelelim öğrencilerimizin yanıtını aradıkları sorulardan bir tanesine… Öğrencilerimiz röportaj yaptıkları kişinin “ortaokul zamanlarında en çok etkilendikleri, sevdikleri romanın hangisi olduğu ve bunun nedeni”nin ne olduğunu sordular. Dersin sonunda ise buluşma noktasında çember oluşturarak öğrencilerimizin edindikleri deneyimleri ve duyguları sınıfça paylaştık.

Bu etkinliği yaparken öğrencilerimiz kitap okumanın sadece belirli kişiler tarafından ya da sadece sınıfta yapılan entelektüel bir pratik olmadığını deneyimleyerek öğrenme fırsatı elde ettiler. Biz öğretmenler için ise öğrencilerimizin gözlerindeki kitap üzerine yaptıkları paylaşımlar sayesinde yaptıkları keşiflerin heyecanını ve mutluluğunu görmek, dersin en güzel anıydı.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Emre Şeker
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: emre.seker@acischools.k12.tr

Fotoğraf: …

Aklımızın Demirbaşları: Kitaplar

İpucu ve Öneriler |