Özellikle metin analizi planlamalarında öğrencilerin süreçte aktif rol aldığı yöntemleri önemsiyoruz. Deneyimlediğimiz bu yöntemle öğrencilerin daha fazla sorumluluk alarak hem daha çok metin analiz ettiklerini hem de birbirlerinden öğrenerek analiz sürecini başarıyla yürüttüklerine şahit olduk.
Öykü seçkimizde yer alan 9 öyküyü haftalara böldük. İlk hafta öğrencilere örnek olması için analizi öğretmen yürüttü. Sonraki haftalarda ise her haftaya 2 öykü analizi olacak şekilde öyküleri öğrencilerimize paylaştırdık.
Öğrencilerin istedikleri öyküyü analiz edebilmesi için Microsoft Forms üzerinden analiz etmek istedikleri ilk 3 öyküyü seçmelerini istedik. Bu anketi göz önünde bulundurarak her sınıfta 2-3 öğrencinin bir öyküyü analiz edebilmesi için bir liste oluşturup bu listeyi öğrencilerle paylaştık böylece her öğrenci hangi öyküyü, hangi hafta, hangi grup arkadaşıyla sunacağını öğrenmiş oldu.
Ayrıca yazar araştırma dersinde de her öğrencinin kendi sorumlu olduğu öykünün yazarını ve yazarın yaşadığı dönemi araştırmasını sağladık.
Sunum içeriklerini öğrencilerimizle paylaştık. Her grup, hafta hafta kendi sunumlarını gerçekleştirirken öğretmen de eksik noktalar varsa gruba destek oldu. İzleyen öğrenciler ise sunum sırasında öğrendiklerini, kendi çalışma kâğıtlarına not aldılar.
Bu yöntem öğrencilerin birbirlerinden öğrenmeleri, birbirine karşı sorumlu olmaları ve bir öyküyü detaylı bir şekilde analiz etmeyi öğrenmeleri açısından faydalı oldu.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Müge Arviş
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: muge.arvis@acischools.k12.tr
Fotoğraf: …