Matematik Öğreniminde Ters Yüz Öğrenme

Derste olduğunuzu hayal edin dediğimizde birçoğumuzun gözünde o alışılmış öğretmenin tahtada, öğrencinin sırasında olduğu sahne canlanır. Birçok araştırma öğretmen merkezli öğrenim yerine öğrenciyi merkeze alan, araştırma ve sorgulama içeren derslerin daha verimli olduğunu ortaya koyuyor.

Ters Yüz Öğrenme de öğrenci merkezli öğrenim yöntemlerinden biridir. Öğrenciler konuya uygun materyallerle ders öncesinde veya konuya başlamadan önce karşılaşırlar. Öğrenciler kendi kendine öğrenime uygun olarak hazırlanan bu materyallerden ders öncesinde konuya çalışarak derse hazır olarak gelirler. Derste ise konu öğrenciler tarafından özetlenerek alıştırmalara ve etkinliklere zaman ayrılır.

Matematik derslerimizde Ters Yüz Öğrenme uygulamasına yer verebileceğimiz konuları yılın başında yaptığımız hazırlıklarda planladık. 6. sınıf öğrencilerimiz kesirlerde toplama işlemi yaparken paydaları eşit veya birbirinin tam katı olan kesirler ile işlem yapmayı 5. Sınıfta öğrenmişlerdi. Bu konunun devamı olarak paydaları birbirinin katı olmayan kesirleri ise 6. sınıfta yeni öğreneceklerdi. Bu yüzden bildikleri bölümleri hatırlamaları ve yeni bilgilere hazır olarak derse gelmeleri için dersten önce öğrencilerimize Nearpod uygulamasından paydaları eşit ve birbirinin katı olan kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini hatırlayabilecekleri bir çalışma hazırladık ve ev çalışması olarak tamamlamalarını istedik. Bu çalışmanın içeriğinde; önce konunun bir parçasını anlatan kısa bir video, hemen ardından konuyla ilgili örnekler yer alıyordu.

Derste ise öncelikle bu ev çalışmasının dönütü ile giriş yaparak tüm konuyu kısaca tekrar etmiş olduk. Ardından çeşitli etkinlikler ve farklı alıştırmalar ile kesirlerin paydası birbirinin katı olmadığında toplama ve çıkarma işlemi yapmayı öğrendik.
Ters Yüz Öğrenme uygulamasının sonunda öğrencilerden bu uygulamaya dönüt vermelerini istedik. Genel görüş; konuyu bu gibi uygulamalarla kısaca hatırlayarak derse hazır gelmenin kendilerine iyi geldiği ve verimli hissettirdiğiydi. Aynı zamanda bireysel hızlarında ilerleyerek videoyu istedikleri noktada durdurup tekrar başlatabilme ya da yeniden izleyebilme olanaklarının da sağladığı esneklikten memnun olduklarını aktardılar.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Ece İzciler
Unvan: Matematik Öğretmeni
E-Posta: ece.izciler@acischools.k12.tr

Fotoğraf: …

Matematik Öğreniminde Ters Yüz Öğrenme