Sanat sınırlar içinde doğar. Konservatuvarlarda yapılacak performanslar mutlaka bir sınır çerçevesinde yapılır. Belirli bir sürede, belirli bir parça çalışılır ve belirli bir zaman diliminde sunulur. Haikular, sınırları olan şiirlerdir. Ölçüsü, dize sayısı ve içeriği sebebiyle… “Ben hiç şiir yazamam.” diyenlerin bile duyguya girdikten sonra çok anlamlı haikular yazması hiç de şaşılacak bir şey değildir.
Bir Japon şiir türü olan Haikular, nehir kenarında yazılan geleneksel kısa şiirlerdir. 5-7-5 hece ölçüsü ile yazılan ve 3 dizeden oluşan haikuların Japon felsefesindeki amacı, olumlu dileklerde bulunmaktır. Zamanla modern halini alan ve dünyaya yayılan haikular, bilinen en kısa şiir türüdür. Şiir yazmanın zor olduğu ön yargısını kırmak için de oldukça işe yarayan bir yöntem.
7. sınıf Türkçe derslerimizde şiir kazanımları başlığı altında bir duygu ve haiku çalışması yaptık. Önce, Çöplük adlı sınıf romanındaki karakterlerin duygularını belirledik. Sonra her öğrenci, kendisine yakın gelen bir duyguyu seçti ve o duyguya yönelik haikular yazdı. Öğrencilerin hangi duyguyu seçtiğini, yazdıkları haikularda nelerden bahsettiklerini görmek; öğretmene onları daha yakından tanıyabilmek için müthiş bir alan açıyor.
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Damla Duman
Unvan: Türkçe Öğretmeni
E-Posta: damla.duman@acischools.k12.tr
Fotoğraf: …