Matematiği Deneyimle Öğrenmek Mümkün

Öğrencilerin öğrendikleri konuları günlük hayatta deneyimlemesi ve kazanımları kendilerinin keşfetmesi öğrenimin kalıcılığını arttırmak adına önemli bir yer tutar.

Derslerimizde mümkün olan her noktada günlük hayat bağlantısı kurulabilecek deneyimlere yer veriyoruz. Kesirlerde bölme konusuna giriş yaparken de öğrencilerimizle fen laboratuvarında bir grup çalışması planladık.

Sınıfı 4 gruba ayırarak her bir gruba farklı sayıda su dolu beher verdik. Örneğin A grubunun 1 tane , B grubunun 3 tane su dolu beheri vardı. Verilen dolu beherlerdeki suları aynı boyuttaki boş beherlere farklı miktarlarda paylaştırmalarını istedik. Her bir grubun takip edeceği yönergeleri içeren çalışma kağıtları vardı. A grubu üzerinden inceleyelim: 1.görevde 1 beher suyu 1/6’lik şişelere paylaştırmaları isteniyor. Boş beherlerin üzerlerinde görseldeki gibi 2 görev için 2 adet kağıt bant bulunuyor. Öğrenciler masalarındaki cetvellerle öncelikle beherlerin belirtilen kesir kadarını ölçerek kağıt bantlar üzerinde işaretliyor, ardından dolu beherdeki suyu boş olanlara işaretledikleri bölüme kadar doldurarak paylaştırıyorlar. Bunun sonucunda öğrencilerin dolu beher sayısını kesir miktarına bölerek toplamda kaç behere paylaştırabileceklerini bulmalarını amaçlıyoruz. “Paylaşım” kavramının bölme işlemi anlamına geldiğini öğrenciler kendileri keşfediyor ve tahtaya yazdığımız 1 ÷ 1/6 işleminin sonucunun 6 olduğunu keşfederek gözlemliyorlar. Kesirlerdeki bölme işleminin algoritmasını keşfederek bulabilmek adına etkinliğin sonrasında bir paylaşım alanı yarattık. Her grubun sorularını ve sonuçlarını tahtaya yazdık. Bu sayılar ile nasıl bir işlem yaparsak ve nasıl bir kural uygularsak bulduğumuz sonuçlara ulaşabileceğimizi konuştuk.

Etkinliğin sonunda öğrenciler kesirlerle bölme işleminin algoritmasını kendileri keşfetmiş oldular.

Bu gibi öğrencilerin deneyimle öğrenmelerine fırsat yarattığımızda hem keyif alabileceğimiz hem de verimli öğrenebileceğimiz alanlar yaratmış oluyoruz.

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Ece İzciler
Unvan: Matematik Öğretmeni
E-Posta: ece.izciler@acischools.k12.tr

Fotoğraf: freepik.com

Matematiği Deneyimle Öğrenmek Mümkün