Aynı Konu, Farklı Ürün, Zevk Alarak Öğrenme

Öğrencilerin her dersi aynı anda ve aynı oranda öğrenemediğini kendi öğrencilik yıllarımızdan hatırlarız. Bazı derslerde çok sıkılırken, bazılarında keyifle çalıştığımı dün gibi hatırlıyorum. Uzun zamandır bundan yola çıkarak, öğretmeni olduğum görsel sanatlar dersimin büyük çoğunluğunu, eğer konu da bunu yapmaya elverişli ise öğrencilerin tercihine bırakarak ilerlemeyi hedefledim. Öğrencilerimin aynı konuyu, kendi tercihleri doğrultusunda kalemle çizerek, elle şekillendirerek, dijital ortamda fotoğraf veya video ile anlatarak, yani süreçte ve çıkışta farklı ürünler ortaya çıkararak çalıştıklarında öğrenimin daha kalıcı gerçekleştiğini gözlemledim. Çıkan farklı ürünleri konu bitiminde birbirimizle paylaştığımızda ise zengin bir portfolyomuz olmuş oldu. Bunları sergilemekten, Açı TV’de tüm paydaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyduk.

Örneğin perspektif konusunu öğrencinin tercihine bağlı aşağıdaki farklı ürünleri hazırlayıp, üzerine konuşarak çok daha kalıcı hale getirdik.

 

Poster ile,

 

Fotoğraf ile,

 

Kolaj tekniği ve fotoğrafı birleştirerek digital ortamda,

 

Fotoğraf ve resim çizmeyi birleştirerek,

 

Perspektif kaçış tekniklerini cetvel ile deneyimleyerek,

 

veya video çekerek çalıştık.

 

Pop Art konusunda ise 5.sınıflarımızla önce o dönemin yaşam şeklini, giyim tarzını, müzik çeşitlerini öğrenerek, farklı müzik çeşitleri ile pop müziği karşılaştırarak, ardından klasik müzik, arabesk, caz ve kuş seslerinin bize hissettirdiği duyguyu çizerek dersimize başladık.

 

 

Kimi öğrencim Pop Art renklerini defterine uyguladı,

 

evden getirdiği bir objeyi pop art desenleri ile süsledi,

 

3 boyutlu ürünler ortaya çıkardı,

 

zıt renkler ile tişört boyadı,

 

stop motion ile video hazırladı,

 

 

iMovie ile konu anlatımı içeriği hazırladı.

 

 

Tüm bunları yaparken öğrencilerimin kendi tercihlerine göre uygulama şeklini seçtikleri için çok daha keyif aldığını gözlemledim.

 

Her öğretmenin, öğrencilerinin isteğine kulak vermesi, hatta her ebeveynin içerik üretmeyi, program yapmayı, isteklerini dile getirmeyi biraz da çocuklarımıza bırakması, inisiyatif vermesi dileğiyle.

 

Sevgiler,

Yazar Hakkında

Yazarın Adı: Funda Meriç Barış
Unvan: Görsel Sanatlar Öğretmeni
E-Posta: Funda.Baris@acischools.k12.tr

Fotoğraf: freepik.com

Aynı Konu, Farklı Ürün, Zevk Alarak Öğrenme

Blog |