KARŞILAMA
Her öğrenciyi güne başlarken göz teması kurarak ve ismini söyleyerek karşılayın.
«Merhaba Ela, nasılsın? Bu sabah çok mutlu görünüyorsun!» (çocuk mutluysa tabii)«Merhaba Ela, nasılsın? Dünkü doğum günü partisi nasıl geçti?» (çocuğu tanımaya başladıktan sonra)
İLGİSİNİ BİR AKTİVİTEYE YÖNELTME
Kaygının azaltılmasında en önemli araçlardan biri en kısa sürede bir aktivite ile meşgul olmaktır.
Kapıdan girdiğinde ilgi çekecek birkaç aktiviteyi önceden hazırlayın. (Yapboz masası, mutfak eşyaları, halının üzerinde renkli bloklar vb.)
KONTROLÜ PAYLAŞMA
Seçenek sunarak kontrolü onlarla paylaştığınızı hissettirin. Hoşça kal demeyi kolaylaştırmak için sabah ilk yapacağı aktiviteyi seçebilir.
«Bu sabah ne yapmak istersin? Resim yapmak mı, oyun hamuru ile oynamak mı? En sevdiğin Legolar da burada.»
GÜVENLİ ORTAM SAĞLAMA
Üzgün olmanın veya ağlamanın normal olduğunu, bir şeylerle ilgilendiğinde zamanın daha hızlı geçeceğini hatırlatın.
«Üzgün olduğunu biliyorum. Annenden ayrılmak zor olmalı. Annen saat 3’te burada olacak. O gelene kadar Ali ile vakit geçirebilirsin. Bloklarla hayvanat bahçesi yapmak için Ali’nin yardıma ihtiyacı var. Ona hayvanları seçmesinde yardım eder misin?»
ZAMAN TANIMA
Çocuk bir şey yapmak istemediğinde zorlamayın, aktiviteyi nasıl yapacağını açıklayıp bırakın. İlgisini çekmek için siz kendiniz oynamaya başlayabilirsiniz.
«Bugün sınıfımızda bir misafir var, arkamda saklanıyor (kuklayı gösterin) Teddy seninle tanışmak istiyor Bora. Ona merhaba diyecek misin? (Çocuk istemese de diğer çocukları izleyebilir, ara ara onu tekrar davet edebilirsiniz.)
RUTİNLERİN ANLAŞILMASI
Tanıdık olmayan ortamlar ürkütücü gelebilir. Rahatlatmak ve aidiyeti artırmak için günlük akışı anlatın, aktiviteleri açıklayın, ne yiyeceklerini söyleyin. Günlük rutinleri sıklıkla tekrarlayın ve görsel olarak açıklayın.
«Bugün bahçeden gelince oyun zamanımız olacak. Sınıfta istediğiniz köşede oynayacaksınız. Bitince ellerimizi yıkayıp bir şeyler atıştıracağız. Bugün beslenme zamanında ne var acaba? Bahçe zamanının ardından biraz dinleneceğiz. Bu sırada hangi kitabı okumak istersin? Kitap bittiğinde annen seni almaya gelecek.»
Yazar Hakkında
Yazarın Adı: Özlem Aydın
Unvan: Rehberlik Öğretmeni
E-Posta: ozlem.aydin@acischools.k12.tr
Fotoğraf: Designed by tirachard / Freepik